Gästbloggare: Leffe Delo

Veckans gästbloggare är Leffe Delo, en man med många järn i elden som driver Skrivsidan, jobbar som lektör, skrivcoach och dessutom håller skrivkurser.
Därför är vi glada och tacksamma att Leffe tog sig tid att skriva en gästblogg, så på med brillor och störtkruka för nu åker vi!

Törs du bli utgiven eller lever du hellre på en dröm?

Ibland ruttnar jag på alla aspirerande författare som drömmer om att bli utgivna men aldrig kommer få uppleva det. Man brukar säga att en bra bok alltid blir utgiven men jag börjar smått undra om det inte är författaren det hänger på, att boken egentligen kanske kommer i andra hand.
Självklart kräver det en bra story för att bli utgiven men utan en driven författare med lite jävlar anamma och självförtroende hänger boken i stilla vind.

Skaffa cojones …

Många sitter som en curlingförälder och slipar på sitt manus utan att låta sin lilla bebis bli stor, få leva sitt eget liv, vågar inte tro på sin egen förmåga … eller andras.
Sedan har vi de som vägrar ta en refusering. Som genast skyller på förlagen för deras inkompetens, som inte ser genialiteten i ens egna manus, hur kommersialism, svågerpolitik, personliga kontakter har stått i vägen för ens egen utgivning, på alla dessa kändisar som får silverbricka med eländiga manus och stjäl ens egen plats i förlagens heta budget.
Och så klicken som är bättre än alla andra.

Släpp sargen …

Visste du att de flesta författare inte blir publicerade med sitt första manus? Det är först vid deras andra, tredje eller kanske sitt åttonde manus de “upptäcks”. De lyssnar till sitt kall och nöter sig in i den värld de förtjänar att beträda … till slut. De ger aldrig upp.

Skydda din dröm …

Som lektör får jag in massvis med fantastiska historier och numera förstår jag att det inte hänger på manuset. Konkurrensen är hård. Det är författaren som med fokus och medvetet go skickar in sitt manus till oss för att få det så bra som möjligt. Det är författaren som skickar in sitt manus till förlagen, ser till att mingla bland rätt folk, utnyttja kontakter, jaga på redaktörer, utveckla sitt skrivande, stjäla tid och plats, hitta … ja ni fattar. Ju mer man lär sig, ju mer förstår man att man har mer att lära.

Alla kan lära sig skriva – alla kan bli utgivna. Det är min stora övertygelse att alla har minst en fantastisk historia i sig. Övning ger färdighet och skinn på näbben kan ta vem som helst i mål. Andra kan ligga i skugga, lita på kvaliteten på sitt manus och hoppas på turen att någon rätt råkar snubbla över den.

En bra bok blir alltid utgiven men en målinriktad författare vinner loppet. Tro på dig själv – jag gör det.

Låt jakten börja …

Leffe Delo
Skrivsidan.com

Stort tack till Leffe och vill du bli en av våra framtida Gästbloggare hör av dig här!

8 thoughts on “Gästbloggare: Leffe Delo”

  1. Skönt med någon som talar klarspråk och inte stryker medhårs. Jag förstår inte heller riktigt gnället över att andra lyckas eller hur man kan fila på ett manus i 13 år och sedan ÄNDÅ inte skicka in det. En gnutta tur och talang skadar inte, men i slutändan är det ens jävlaranamma som för en dit man vill, och det gäller i princip allt, inte bara skrivande.

  2. Väldigt bra skrivet, mitt i prick. Jag tror också på det där att man måste våga jobba med sina texter, och med allt annat också förstås. Skrivande är inte alls bara talang, man måste jobba med själva hantverket också, lära sig att utvecklas med hjälp av andra, våga vara öppen för kritik och nya möjligheter. Och som i alla andra yrken, ju större konkurrensen är, desto viktigare är det att ha förmågan att synas, vara trevlig, se kontaktnät som något självklart och naturligt.

  3. Klockrent. Inspirerad av din “kaxighet” skrev jag nu om öppningstexten högst upp på 1av3.se – för det är ju som du säger: Har man något bra på gång så ska man stå för det. Fega dejtare får aldrig ligga, liksom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Unable to load the Are You a Human PlayThru™. Please contact the site owner to report the problem.